logo-bns-app.png« Waar is mijn iPhone, waar is mijn Droid? | Index | In De Zevende Hemel brandt altijd licht »

September 08, 2011, by Léon Krijnen

Kijk achterom, en zie wat er al goed gekomen is   

een-doos.jpg
Nog even geduld, maar straks komt álles uit één pakketje: internet, tv, films, muziek, telefoon, mobieltje, nieuws, games, noem maar op.

Volgens een door Multiscope uitgevoerd onderzoek zou een derde van alle jongeren in Nederland geïnteresseerd zijn in een totaal abonnement voor hun complete mediagebruik. Ze zouden bereid zijn om te willen betalen voor een totaalpakket dat internet, televisie en/of vaste telefonie, legale downloads van muziek, films, games en dagelijks nieuws bevat. Dat allemaal voor een tientje of drie per maand. Hetgeen, gezien de huidige abonnementsprijzen van zowel mobiel als vast of de combinaties die nu aangeboden worden, op korte termijn een tamelijk irreële optie lijkt.

Het toevoegen van allerlei extra diensten aan de huidige abonnementen zou dus niet mogen leiden tot forse prijsstijgingen. De consument wil meer voor minder.

Multiscope zet boven een persbericht zelf de optimistische kop: ‘Jongeren willen totaal media abonnement’. Maar had er uiteraard net zo goed boven kunnen zetten dat tweederde er geen belangstelling voor heeft.

Bij de volwassen is overigens maar een vijfde van de Nederlanders geïnteresseerd in een totaal abonnement voor het mediagebruik.
Het onderzoek is door Multiscope uitgevoerd onder 1000 leden van haar consumentenpanel.

Volgens Multiscope zou uit het onderzoek blijken dat in een dergelijk media-abonnement de toevoeging van films het belangrijkst is. Liefst 84% van alle geïnteresseerden ziet graag een film-aanbod in zo’n abonnement. Ook een muziekaanbod is populair. 82% zegt muziek een belangrijk onderdeel in een media abonnement te vinden. Terwijl slechts een derde van de ondervraagden aangeeft nu gebruik te maken van online muziekdiensten als iTunes en Spotify. 

Voor nieuws zou ook nog betaald willen worden: 80% zegt geld over te hebben voor het ontvangen van dagelijks nieuws binnen een media- abonnement. 70% ontvangt dit nieuws graag op een tablet of smartphone.

Een even groot deel (70%) van de consumenten zou graag het abonnement voor hun mobiele telefoon aan een media-abonnement toe willen voegen. De overweging daarbij is het gemak van één aanbieder, in de hoop dat het combineren van deze 2 abonnementen het totale abonnementsgeld lager maakt.

Content als muziek, films en games zijn op meerdere manieren te ontvangen. Volgens Multiscope zou 62% van alle jongeren de content het liefst in hun bezit krijgen door te downloaden (zoals met iTunes). Verrassend: ouderen zijn hier meer verdeeld over. Ongeveer evenveel ouderen kiezen ervoor om de content te downloaden als om deze enkel af te spelen en niet in bezit te krijgen (zoals met Spotify).

Volgens Tom Boersma, Marketing Coördinator bij onderzoeksbureau Multiscope, zou uit het onderzoek blijken dat een groot deel van Nederland zit te wachten op een samenwerking tussen verschillende online diensten.

”Mobiele providers zouden hun krachten kunnen bundelen met de kabelproviders. Als ze samen hun diensten aanbieden profiteren ze van elkaar. Het onderzoek toont aan dat consumenten behoefte hebben aan 1 afnemer voor al hun mediagebruik. Ook uitgevers van kranten kunnen profiteren door consumenten via een media abonnement een online editie van de krant aan te bieden. Daarnaast zou het voor de muziekindustrie het probleem van illegaal downloaden kunnen tegengaan.”

Dat mag allemaal zo zijn, maar die drie tientjes per maand zie ik er voorlopig nog niet van komen. Maar uiteindelijk is het toch gewoon een kwestie van tijd, van geduld. Het komt vanzelf goed.

Kijk maar eens achterom, en zie wat er al goed gekomen is. De volgende alinea’s schreef ik op 4 november 1995, bijna zestien jaar geleden. Ze stonden in mijn eerste column Interface, toen nog in Dagblad De Stem. Internetten deed ik via Compuserve, op 28K8, ruim 400 keer langzamer dan mijn huidige 120mb Ziggo.

Citaat d.d. november 1995: Aan het eind van die Stairway to Cyberspace wacht ons computer-idioten het beloofde land: onbeperkt lokaal bellen voor een vast bedrag van nul of een halve cent per gesprek, een paar honderd kilobitjes per seconde, real-time video. Wat dat in de praktijk oplevert? Dan heeft u een flat-screen aan de muur hangen, een schilderij van een paar vierkante meter, waarop u, als u geen film of tv kijkt, met de scherpte van een reuze-dia een mooi schilderij projecteert.

Heeft u zin in een filmpje? Even ergens aanloggen, click op de gewenste film, en hij begint te lopen. Niks geen video-banden meer, de hele wereld is uw eigen archief geworden en alle bewegende beelden die ooit opgenomen zijn kunt u ergens vandaan halen. Goed, even mezelf voor mijn voorhoofd slaan en wakker worden, want zover is het nog lang niet.

Ik herinner me dat sommige collega’s me destijds met waterige ogen aankeken of spottende vroegen waar het om ging. Maar zo ver is het intussen wel. De wens mag dan de vader van de gedachte zijn, binnen enkele jaren hebben we allemaal een totaal abonnement. Wat dat kost blijft tot die tijd de vraag.

Het volledige persbericht van Multiscope staat integraal op Nieuwsbank: Jongeren willen totaal media abonnement.

Multiscope is toonaangevend op het gebied van online marktonderzoekpanels. Het bedrijf voert landelijk representatief marktonderzoek uit via haar consumentenpanel (140.000+ leden), B2B panel (70.000+ leden) en een zevental gespecialiseerde doelgroepenpanels. Tevens ondersteunt Multiscope opdrachtgevers met de opbouw, beheer en exploitatie van eigen panels en levert het software voor online markonderzoek. Hiermee kan men zelf online marktonderzoek uitvoeren of een eigen klantenpanel beheren. In een eigen huisstijl en persoonlijke webomgeving. Inclusief hosting en professionele ondersteuning

Posted: September 8, 2011 12:06 PM (876 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .