logo-bns-app.png« Praat Nederlands met me | Index | Roland Garros »

May 24, 2015, by Léon Krijnen

De festivalisering van Breda   

festivalisering.jpg

Gratis tip voor de gemeente Breda: alle afzettingen van de binnenstad gewoon het hele jaar laten staan. Of vervangen door slagbomen, daar waar straten en wegen een singel kruisen. Want er is in Breda altijd zoveel te doen dat al die afzettingen beter permanent kunnen worden.

Zodat al die geel-zwarte staanders, liggers en linten niet iedere week opnieuw aangesleept, opgezet, uit de weg gehaald en afgevoerd hoeven te worden. Stuk efficiënter: permanente slagbomen die met een app vanaf het Stadskantoor in werking gesteld kunnen worden.

Lijkt me veel goedkoper dan het onderhoud en het constante gezeul met die afzettingen. Breda loopt lekker mee met een landelijke trend: de alsmaar toenemende festivalisering van Nederland.

Geen weekeinde gaat er voorbij, of er is iets te doen, en soms begint het al op donderdag. Of stopt het pas op dinsdag, of davert het gewoon een hele week door. Zo ongeveer van carnaval tot en met de najaarskermis en de Belgische Bierweek.

Jazz Festival, Spanjaardsgat, 538, Breda Barst, Breda Photo, (No) Harley Dag, Dance zus, Dance zo, Roodharigen, Singelloop, en ga zo maar door.

Ik ga niet alles opnoemen wat er tussendoor geacteerd, gelopen, gefeest, gefietst, gedanst, getoeterd, getrommeld, geronkt, gezongen en vooral gezopen wordt, want dan is deze pagina te klein.

Het een bevalt me, met het ander heb ik minder. Geeft niks, als ik als bewoner van de binnenstad last heb van het kabaal, dan ga ik even de stad uit. Eindje fietsen, dagje weg, ik gun iedereen zijn lol, en er zijn zat leuke dingen buiten Breda.

Geef intussen die honderden verkeersregelaars en vrijwilligers een full-time contract en voorzie ze op de spaarzame dagen en weekeinden dat er echt niks te doen is van veger en blik.

Om de rommel op te ruimen die al die festivalgangers en feestvierders achterlaten, dan gaat dat in een moeite door en kan het van het budget van de reinigingsdienst afgetrokken worden.

Waar overigens niets over te mekkeren valt, want als Breda ergens goed in is: de rotzooi ruimen na een groot evenement. Terwijl de draaitafels nog maar amper stil staan, en het spuug nog uit de trombones en trompetten lekt, arriveren de veegwagens.

Na ieder groot evenement is de binnenstad tegen middernacht een vuilnisbelt.

Maar voor de winkels open gaan en de dagelijkse saaiheid op gang komt kun je weer van alle straten eten zonder ziek te worden.

Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Posted: May 24, 2015 09:50 AM (400 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .